San Francisco

San Fransisco Kalifornia állam negyedik legnagyobb városa, népsűrűségét tekintve pedig az egész Amerikai Egyesült Államokban a második helyen áll, New York után természetesen. Lakóinak száma több mint hétmillió fő. Híres meredek utcáiról, eklektikus stílusáról, és persze a világ egyik legszebb függőhídjáról. 1776-ban spanyol telepesek alapították a várost és létrehoztak egy erődöt, amelyet Assisi Szent Ferencnek ajánlottak, innen ered a város neve. 1849-ben a kaliforniai aranyláz idején a népesség 25 ezer főre emelkedett a korábbi ezerről. 1906-ban hatalmas földrengés rázta meg San Franciscót, aminek következtében a város lakosságának háromnegyede életét vesztette, valamint a környéket is szinte teljesen lerombolta.

Fisherman’s Wharf

fishermanA Fisherman’s Wharf, a Powell-Mason útvonal végállomása San Francisco egyik leglátogatottabb látványossága. Az eredetileg kikötői rakodásra és a halászati tevékenységhez használó rakparti móló mára a turisták kedvelt sétálóhelye, amely több tucat tengeri büfével és étteremmel csábítja a vendégeket. Itt található a Viaszmúzeum (Wax Museum) és a Világrekodok Guiness Múzeuma (Guiness Museum od World Records), amelyek mindenkit ámulatba ejtenek. Található itt két bevásárlóközpont is, az egyik a Ghirardelli Square, amelynek piros téglás épületében egykor csokoládégyár működött, a másik a The Cannery, amely egykor gyümölcsfeldolgozóként üzemelt. Az Alcatrazhoz a móló keleti végén található 41-es móló beállótól indul a komp.

Kínai negyed

chinatownA XIX. századi kínai bevándorlók számára hozta létre a városvezetés a Chinatown városrészt, amely mára büszke és öntudatos közösséggé fejlődött. Rég elmúlt az alvilág és az ópiumbarlangok ellenőrzéséért folytatott maffiaháborúk kora. Az állandó félelmet felváltotta az általános, polgártársnak kijáró megbecsülés. San Francisco-ban 80 000 kínai él, ez a legnagyobb Ázsián kívüli kínai kolóni az egész világon. A legtöbben a Broadway, Bush, Kearny és Stockton környékén laknak. A kínai negyed központja a Grant Avenue nyolc háztömbje. Színes és izgalmas hely. A Bush Street Grant felőli oldalán díszes kapu jelzi Chinatown bejáratát. A jelképes kapun túl aztán igazi kínai életformával találkozunk. Az éttermekben, az élelmiszerboltban, a porcelán- és selyemüzletekben a kínai feliratok mellett az angol fordítás is olvasható, de a bankok és utazási irodákról ez nem minden esetben mondható el.

Alcatraz

alcatrazA San Francisco-i öbölből induló rengeteg hajóút közül az Alcatrazba tartó a legizgalmasabb. Az informatív és szellemes börtönlátogatáson Al Capone és társai egykori fegyintézetét tekinthetjük meg. A látogatók egy kis fülhallgatós magnetofont kapnak, amin a haladással kapcsolatos utasításokat és a látnivalók könnyebb megértését segítő magyarázatot hallhatnak, és önállóan járhatják körbe a börtönt. Az Alcatraz nevét a spanyol Isla de Alcatraces, azaz Pelikán-szigetről kapta. A 4,8 hektáros, műveletlen sziklasziget 1934-ig az amerikai hadsereg “nevelő-telepe” volt, ahova a hadsereg szállított mindent. A szárazföldtől 2,4 km távolságra fekvő, cápáktól hemzsegő, jéghideg vízzel körülvett sziget tökéletes helyszín volt a legveszélyebb bűnözők elzárására. Az elítéltek 300 pici cellában raboskodtak, ahonnan naponta maximum 20 percre jöhettek ki. Kötelező volt számukra a forró zuhany, elkerülendő, hogy hozzászokjanak a hideg vízhez. A börtön fenntartása rendkívül sokba került, 1963-ban egy fogoly őrzése évi 40 000 dollárba került, ezért ekkor a börtönt megszüntették. Hivatalos adatok szerint az Alcatrazból senkinek nem sikerült megszökni. 39 esetben próbálkoztak, 7 rabot szökési kísérlet közben öltek meg, ötöt, akiket soha nem találtak meg, valószínűleg az áramlatok vagy a cápák ragadtak el.

Golden Gate

goldengateA világ egyik leghíresebb, legszebb és legmonumentálisabb függőhídja csaknem 70 méterrel a víz felett húzódik. Tervezője Joseph Strauss hídépítő mérnök volt, aki bár tapasztalt szakember hírében állt, igencsak nagy kihívásnak nézett elébe. 1933-ban kezdték építeni, és végül 1937-ben adták át. Itt alkalmazták először a biztonsági háló használatát hídépítésen, amelynek hála 19 munkás életét sikerült megmenteni. A híd a San Franciscó-i öblöt köti össze Marin megyével. Pillérei 150 méter magasak, és a teljes úthossza majdnem 3 kilométer. Gyalogos és kerékpáros sáv is van rajta, a 6 sávos autóúton kívül. Alatta nagy a hajóforgalom. A Golden Gate híd a világ legtöbbet fényképezett függőhídja.