New York

New York az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb, egyben az amerikai kontinens 2. legnagyobb városa. Végeszakadatlan a látnivalók sora: Empire State Building, Times Square, Central Park, Broadway, Szabadság-szobor… Bárki, aki valaha látott már New Yorkban játszódó filmet, otthon érezheti magát a felismerhető nevezetességek által. Bár a várost egész évben turisták hada lepi el, a legjobb időszak a szeptember és az október, valamint a tavaszi és kora nyári hónapok. Ekkor a legkellemesebb a klíma, de akármilyen hideg is van, a karácsony és az szilveszter fergeteges és felejthetetlen élmény – New York-ban.

Times Square

timesquareNew York egyik jelképe a Times Square, amely nevével ellentétben nem is annyira tér, mint inkább egy forgalmas csomópont. A Broadway és a hetedik sugárút fogja közre, emellett hat utca (42-47) keresztezi, ezért a szinte állandó embertömeg mellett az autók is meghatározó szereplői az itteni forgatagnak. Az óriási reklámhirdetéseiről ismert Times Square évi közel negyvenmillió látogatójával nem csak a város, de a világ egyik leglátogatottabb turistacélpontja. A legtöbb ember szilveszter este van itt, olyankor közel egymillióan várják együtt a téren az újévet. A tér eredetileg Longacre Square volt, ma is használt nevét 1904-ben kapta, röviddel az után, hogy ideköltözött a New York Times napilap szerkesztősége.

World Trade Center -Ground Zero

A general view shows the south pool waterfall and the under construction One World Trade Center tower in New YorkAzt a területet jelöli, melyen a 2001. szeptember 11-i terrortámadások során megsemmisült World Trade Center tornyai álltak. Itt épült New York legújabb felhőkracolója  a One World Trade Center, a maga 1776 láb magasságával. A szám jelképes, a függetlenségi nyilatkozat aláírásának dátuma.Eza a nyugati félteke legmagasabb felhőkarcolója. Tetején a One World Observatory-nak keresztelt kilátó a 100., 101. és 102. emeleteket foglalja el.Összesen öt darab “Sky Pod”-nak keresztelt lift szállítja az érdeklődőket a megfelelő szintre, kevesebb mint 60 másodperc alatt repíti fel őket a 102. emeletre. Már a rövid liftezés sem fog eseménytelenül telni, ugyanis a falak óriási monitorokként funkcionálnak és a város fejlődését mutatják be az 1600-as évektől kezdve. Maga a kilátó egy interaktív szoftver, a City Pulse segítségével lesi a turisták minden kívánságát, a beépített mozgásérzékelő teszi egyszerűvé  a város történetének megismerését. Ha azonban inkább az alattunk elterülő utcákon zajló életre vagyunk kíváncsiak, a Sky Portal valósidejű HD-minőségben megmutatja. Belépődíj: 20-30 dollár között van.

Wall Streat

wallstreatA világ egyik leghíresebb utcája, amely New York szívében, a Broadwaytől az East Rivernél lévő South Streetig fut, nyolc háztömbön keresztül. A Wall Street már jelképpé vált, a tőzsdepiac, a pénzügyi világ központja. (A Wall Street nevét arról a védőpalánkról kapta, amelyet a hollandok emeltek az indiánok és angolok várható támadásainak kivédésére.) A város első értéktőzsdéje a Wall Street 60-ban épült meg 1792-ben, amelyet 24 bróker alapított egy nevezetes vajfa árnyékában. Az árutőzsde székhelye az 55. szám alatti épület lett 1841-ben, később ideköltözött a First National City Bank.

Ötödik sugárút – Fifth Avenue

avenueNew York legelőkelőbb utcájának déli részén – a 40. és az 59. utca között – a kereskedelem az úr, továbbhaladva észak felé az Ötödik sugárúton (Fifth Avenue) – a múzeumok és a Central Park mentén – már a művészet uralkodik. Míg a Tiffany’s vagy a Cartier esetében minden bizonnyal csak a kirakatok nézegetésére futja, a Frick Collection, a Metropolitan Múzeum, valamint a Guggenheim Múzeum kiállításai a vékonyabb pénztárcájúak számára is elérhetők.

Empire State

empireAz Empire State Building New York város jelenlegi második legmagasabb, 102 emeletes, 381 méter magas épülete és egyik jelképe. Az épület New York Manhattan kerületében a 34. utca és az Ötödik sugárút sarkán magasodik. Nevét New York állam becenevéből (Empire State) kapta. A toronyházat John Jacob Raskob Wall Street-i pénzügyi szakember építtette, miután kapcsolatait latba vetve előteremtett az építkezésre 41 millió dollárt a nagy gazdasági világválság idején. A terveket három építész, Shreve, Bill Lamb és Harmon készítették.

Brooklyn Bridge

brooklynbridge1825 méter hosszan köti össze az East River felett Manhattant és Brooklynt. A világ első acélkábeles függőhídja volt, és 1903-ig a leghosszabb is. Építését megannyi mérnöki találékonyság jellemezte. A sűrű kábelhidak tartotta hidat hatszor erősebbnek építették, mint kellett volna. A hidat 1883. május 24-én adták át ágyúk díszlövései közepette. Olyan nagy volt az érdeklődés a híd iránt, hogy az első  napon 150 ezren haladtak át rajta.  Egy héttel később azonban elterjedt a rémhír, a híd le fog szakadni, a hídjárók pánikszerűen menekültek, a tömeg 12 embert taposott halálra. A hidat sokáig elkerülték, a kedélyek akkor nyugodtak meg végleg, amikor a Barnun cirkusz 21 elefánttal a hídon reklámozta az esti előadását. A híd mellett ma hatalmas park (Brooklyn Bridge Park) hatalmas zöld területtel, játszóterekkel, sportpályákkal, kikötőkkel, piknikező helyekkel.

Central Park

centralParkTöbb mesterséges tó, sétányok, korcsolyapálya, egy vadaspark és sok, sportolásra alkalmas füves terület és játszótér található itt. Önkéntesek által vezette gyalogtúrákon vehetsz rész. A park a sportrajongók paradicsoma: baseball, krokett, kosárlabda, kézilabda, sakk és dáma… Télen korizás és sífutás, nyáron görkorcsolyázás vagy fürdés a Lasker medencében… A Harlem Meer-ben még pecázhatsz is. Lehet kocogni, görkorcsolyázni, biciklizni a park belső 10 kilométeres körútján – hétvégén és este 7 után az autófogalom már tilos, csak a konflisok járhatnak a parkban. A biciklizők majd 10 kilométeres útvonalon hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek, kerékpárt bérelni is lehet. A Central Park egyik kedvence a Carousel, meleg napokon kígyózik a sor a díszes körhinta előtt, pattogatott kukorica- és lufi árusok közepette. Sheep Meadow: romantikusan csendes rét csónakázó tóval. Great Lawn: labdajátékokra alkalmas terület. Reservoir (víztároló): futók terepe. Ramble: transzvesztiták találkozóhelye. Wollman-pálya: télen a korcsolyázók kedvence. Közelben: Metropolitan és Guggenheim Múzeum. A Central Park Westen található a Dakota ház, John Lennon egykori, utolsó lakás. Biztonság: ma már nyugodtan lehet akár este is sétálni, a parknak saját polgári őrsége van, de azért soha nem árt az óvatosság, inkább nappal látogasd…

Broadway

broadwayLegalább negyven, méretében is komoly színház várja itt a közönségét, itt játsszák évek s évtizedek óta az Operaház fantomját, a Macskákat, az Oroszlánkirályt vagy a Chicagót telt házak mellett. A Broadway persze ezek kívül telis-tele van különféle szórakozóhelyekkel, az élet itt csupa nyüzsgés és izgalmas várakozás. A Times Square  csak egy kereszteződés a Broadway és a 42. utca sarkán, a Times Square így is ikonikus, mintha keretbe foglalná mindazt, amit New York City jelent és jelképez. Villogó reklámok és hatalmas hirdetőtáblák nyújtanak fejfájást okozó, de emlékezetes látványt. 1904-ben itt épült a The New York Times kiadójának irodaháza, innen kapta a nevét, bár az újság hamarosan elköltözött. Az első világháború idejére már kialakult a színházi negyed, aztán jöttek a mozik is. Hajdan a város legveszélyesebb kerülete és a bűnözés szimbóluma lett, a turisták elkerülték. Ezt az időszakot idézik az Éjféli cowboy és a Taxisofőr című filmek. A kilencvenes években azonban kitisztult a városnegyed, és biztonságos turistalátványosság lett. A tér meghatározó látványa továbbra is a csillogó reklámok özöne. Egy helyi rendelet szerint a házakra kötelező is kitenni valamilyen hirdetést. Évente több százezren gyűlnek össze a New Year’s Eve-re a téren, hogy a nagy kristálygömb nagy kristálygömb leeresztésével köszöntsék az Újévet.

Szabadságszobor

A szobor New York előtt, a Liberty Islanden található, a Hudson folyó torkolatánál. Frederic-Auguste Bartholdi tervezte, Eiffel mérnökölte, s a szobrot a francia nép adományozta 1886-ban az Államok függetlenségének 100. évfordulója alkalmából. A franciák ajándékát, a Szabadság-szobrot az Isere hajó szállította  Amerikába – 214 ládába csomagolva. A hajó majdnem elsüllyedt egy durva viharban, de végül 1885. június 17-én épségben megérkezett New York-ba. A szobor összeszerelése és a talapzata elkészítése közel egy évig tartott. A teljes magassága a fáklya tetejéig 93 méter, a szobor 46 méter magas, a súlya 204 tonna. A szobor kezében (mutatóujja 2,4 méter) lévő új fáklya és a 24 karátos aranyfüsttel bevont lángja 1986-ban került a kezébe, az eredeti a csarnokban van most kiállítva. A bal kezében tartott könyvbe római számokkal írva ez áll: 1776. július 4. Naponta csak 3000 látogatót fogad, a szobor belső tere nem, csak a 27 méter magas talapzat-épület látogatható, szigorú ellenőrzés mellett, a jegyeket a szigetre utazás előtt meg kell venni. A Battery Park déli sarkáról induló kompok érintik az Ellis és a Liberty szigetet, az Ellis (Sandy hurrikán miatt egyelőre zárva)  egy nagyon érdekes, a bevándorlásnak emléket állító szigetmúzeum.