Niagara

Milliók kíváncsiak a világ egyik legmonumentálisabb zuhatagára a Niagara vízesésre. Mit kell tudni erről a csodálatos természeti jelenségről és honnan érdemes megnézni?

A Niagara-vízesés a Niagara folyó vízesés-együttese, amely Kanada és az USA határán van és elválasztja Ontario és New York államot. Két fő része van, a Patkó-zuhatag a kanadai oldalon és az Amerikai-zuhatag az amerikai oldalon, amelyeket a Kecske-sziget választ el. Az USA területén van még egy kisebb vízesés, a Menyasszonyi fátyol-zuhatag, de ez a rész nem annyira látványos, mint a két nagyobb szakasz.

niagara5

A Niagara-vízesés együttese az utolsó jégkorszakban jött létre, az ide érkezők több millió éves természeti értékeket csodálhatnak meg. Bár a Niagara nem magas, mégis ez a legnagyobb vízhozamú vízesés Észak-Amerikában: a széles zuhatagokon percenként körülbelül 110 000 m³ víz ömlik le. A hatalmas erővel lezúduló víz lebilincselő élményt nyújt mindenkinek.

Ha szeretnénk testközelből is megcsodálni a Niagarát, akkor a kanadai oldalról közelítsük meg, mert ez a rész szebb és látványosabb, mint az amerikai. Ha biztosra akarunk menni, akkor szálljunk meg Niagara-on-the-Lake városkájában! A települést nem csak a vízesés, hanem bájos viktoriánus épületei miatt is ajánljuk. A kisvárosban a Niagarán kívül is találhatunk programokat, és hangulatos hoteleket.

A teljes Niagara-élményért érdemes először a helikopteres túrát választani és nézzük meg a levegőből a zuhatagokat, majd szálljunk hajóra a Maid of the Mist túrán! A hajókirándulás során elvisznek egészen a vízesés lábához, így valóban testközelből tapasztalhatjuk meg a zabolázatlan vizek erejét.