Yosemite Nemzeti Park

A Kaliforniában elterülő Yosemite Nemzeti Park az Egyesült Államok második nemzeti parkja. 1890.október 1-jén alapították. A 3081 km² területű park a Sierra Nevada hegyvonulatának nyugati lejtőin fekszik. A Yosemite egyébként indián eredetű szó, és grizzlyt jelent. A nemzeti park geológiai érdekességek százait rejti. Területének nagy része gránitból épül fel, mindössze 5%-a átalakult vulkanikus és üledékes kőzet.

A 13 km hosszú és 1,5 km széles Yosemite-völgyet egy kb. 700 m vastag jégkorszaki gleccser alakította ki, széles U alakjával az egyik legtökéletesebb gleccservölgy a világon. A völgyet meredek, néhol 900 m magas gránitfalak övezik. A nemzeti parkban a gránit mállásának számos formáját láthatjuk. A park egyik jelképe egy hatalmas gránitszikla, a szinte tökéletesen függőleges, ez az 1095 m magas El Capitan szomszédságában a Yosemite-vízesés 739 m-ről zúdul alá,  a huszadik legmagasabb vízesés a világon. A park második legmagasabb vízesése, a Snow Creek-vízesés, mely 652 méterről zúdul le.

A Yosemite Nemzeti Park másik jelképe a Half Dome gránitszikla. Akik már megmászták, azt mondják, hogy a kilátás a tetejéről megfizethetetlen, de a megmászása igazi kihívás. Half Dome a völgy felé forduló oldala szinte függőleges, míg a másik egy hatalmas kupolához hasonlít. A teteje 1500 méterrel magasodik a Yosemite-völgy fölé.

yose1

yose2

yose4